Tar du hand om din klocka kommer den hålla sig i bra skick under lång tid. Här följer några enkla råd om hur du ska sköta din klocka för att öka livslängden.
Tänk på förvaringen
En klocka är byggd för normala temperaturer. Direkt solljus, extrem värme eller extrem kyla är inte bra för den. Magnetism kan också inverka negativt på klockor. En del elektriska apparater skapar starka magnetiska fält. Med andra ord bör klockan förvaras något avskilt för att hålla sig i optimalt skick. En rekommendation är att lägga den i boxen och förvara den torrt och svalt, till exempel i ett skåp eller i en byrålåda.
Undvik saltvatten och klorvatten
De flesta klockor är vattentäta i viss utsträckning och vad som gäller för just din klocka kan du läsa i de tekniska specifikationerna. Däremot betyder det inte att vatten är bra för dem. Saltvatten tenderar att verka frätande. Vatten som innehåller klor är heller inte bra för klockan. Alltså är det klokt att lämna klockan hemma när du ska ner till stranden eller ta ett dopp i en simbassäng eller en pool. Kommer din klocka ändå i kontakt med saltvatten eller klorvatten är det rekommenderat att du sköljer av den med kranvatten efteråt.
Ytterligare ett tips är att packningarna som tätar din klocka är förslitningsvaror. I samband med batteribyte är det möjligt för en urmakare att testa klockan för att kontrollera att den fortfarande är tät mot vatten. Om din klocka redan är skadad av vatten är det också bäst att omedelbart ta med den till en urmakare. I vissa fall är det möjligt att reparera skadan.
Regelbunden service
En klocka med rörliga delar behöver service, precis som en bil. Delarna behöver rengöras och oljas in för att fungera på bästa sätt. Därför är det en god idé att med jämna mellanrum se till att klockan får service hos en urmakare. Om klockan aldrig får service är det sannolikt att oljorna i urverket torkar. Resultatet är slitage och i värsta fall att klockan går sönder på sikt.